EU gaat Twitter met 'stresstest' aan strengere regels houden
Modereren sociale media

EU gaat Twitter met 'stresstest' aan strengere regels houden

01-12-2022 07:12 Laatste update: 07:12

De Europese Commissie gaat begin volgend jaar een stresstest uitvoeren bij Twitter. Brussel wil zo bepalen of het bedrijf zich houdt aan nieuwe, strengere Europese regels over het verwijderen van schadelijke berichten, zoals desinformatie.

EU-industriechef Thierry Breton heeft Twitter-eigenaar Elon Musk woensdag in een videogesprek gezegd dat het bedrijf zich aan de strikte EU-regels over het modereren van content moet houden. Onderdeel daarvan is volgens Breton een 'uitgebreide onafhankelijke audit' van het platform, meldde Reuters. Die 'stresstest' moet begin volgend jaar plaatsvinden op het hoofdkantoor van Twitter in de VS.

Breton had er eerder bij Musk op aangedrongen zich te houden aan de nieuwe EU-regels tegen online haatzaaiende uitlatingen en desinformatie. Eerder deze week werd nog bekend dat Twitter helemaal gestopt is met het handhaven van zijn regels tegen nepnieuws over het coronavirus. Sinds de overname door Elon Musk zijn veel medewerkers van de teams die berichten op het platform modereren ontslagen.

'Enorm veel werk'

Volgens de eurocommissaris heeft Musk gezegd dat Twitter 'enorm veel werk voor de boeg' heeft om te voldoen aan de nieuwe EU-regelgeving Digital Services Act (DSA). "Twitter moet een transparant gebruikersbeleid invoeren, de moderatie van content aanzienlijk versterken, de vrijheid van meningsuiting beschermen, desinformatie vastberaden aanpakken en gerichte reclame beperken", aldus Breton.

Torenhoge boete dreigt

De nieuwe regels voor grote socialmedia-bedrijven zijn onderdeel van de DSA, een wettenpakket dat techbedrijven onder andere verplicht illegale of schadelijke content zoals nepnieuws sneller te verwijderen. De nieuwe regels moeten vanaf 2024 in werking treden.

Techbedrijven die de DSA overtreden kunnen een hoge boete krijgen, tot 6 procent van hun wereldwijde omzet. Herhaaldelijke overtredingen kunnen er toe leiden dat ze geen zaken meer mogen doen in de EU.

Luister ook:

Strengere EU-regels voor techreuzen: